cs sk

Ostatní zajímavé otázky - přístroje

Otázka: Uvažuji o nákupu kvalitního kávovaru nebo přístroje na espreso a ten má funkci "Automatický odvápňovací program". Znamená to, že nepotřebuji odvápňovat, protože si to ten kávovar udělá sám, automaticky?
Odpověď 1: Ne, bohužel se ani v tomto případě odvápňování nelze vyhnout. Obvykle to chodí tak, že když si kvalitní přístroj donesete domů a vybalíte jej, obsahuje krabice s přístrojem také lakmusový papírek k určení tvrdosti vody.
Na většině území ČR je voda tvrdá až hodně tvrdá. Po tomto testu se odečtená hodnota vloží do přístroje při jeho instalaci. Podle této hodnoty pak kávovar počítá, kolik šálků a jakých bylo připraveno a určuje tak, kdy je zapotřebí odvápnit, aniž by to uživatel musel odhadovat sám. Dosáhne-li interní počítadlo přístroje limitní hodnoty, zobrazí se na displeji hlášení "ODVAPNIT" nebo "DECALCIFY" anebo začně svítit příslušný ukazatel. Onen program "Automatického odvápnění" je ve skutečnosti poloautomatický postup, který uživatele v krocích navádí pomocí příkazů na displeji, co má uživatel dělat. Ve všech programech "Automatického odvápnění" je podstatná ta skutečnost, že vápenaté usazeniny se dají odstranit pouze kvalitním odvápňovačem a že každý program automatického odvápnění proto obsahuje krok, kdy vás vyzve ke vložení dávky odvápňovacího přípravku. Funkce "Automatický odvápňovací program" je užitečná, ale bez kvalitního odvápňovače se neobejdete.
Odpověď 2: Vodní kámen v přístrojích na přípravu humánní výživy (jídlo nebo nápoje pro lidi ;-) se nedá odstranit vodou nebo nějakým elektromagnetickým zázrakem. Vždy je zapotřebí aplikovat chemicky účinnou látku s ohledem na konstrukci přístroje.

Otázka: Při nákupu přístroje byl v krabici nějaký odvápňovač. Ten je už dávno spotřebovaný. Můžu použít Durgol?
Odpověď: Ano, odvápňovače durgol
® jsou univerzální, byly vyvinuty ve spolupráci s výrobci přístrojů a proto je jejich použití vhodné a bezpečné, a to už od roku 1951. durgol® swiss espresso® je speciální odvápňovač pro všechny kvalitní přístroje na espreso, proto jej můžete použít i pro váš přístroj. Jen věnujte pozornost typu přístroje a typu odvápňovače durgol®. Ne každý produkt durgol® se hodí ke všem účelům, protože mají specifické složení a určení. Prohlédněte si přehlednou tabulku - jak se který produkt durgol® hodí ke kterému typu přístroje. Speciálním odvápňovačem durgol® swiss espresso® můžete odvápňovat automatické a poloautomatické přístroje na espreso, presovače, pákové kávovary i přístroje na porcovanou kávu. Pomocí durgol® swiss espresso® mohou být odvápňovány také překapávače, elektrické ohřívače i varné konvice. Při nejasnostech kontaktujte Zákaznické centrum DURGOL.

Otázka: V návodu k použití mého přístroje v části věnované odvápnění je poznámka, že nemám použít přípravek s anorganickou kyselinou, běžnou kyselinu amidosulfonovou nebo přípravky, které ji obsahují; že by mohly můj přístroj poškodit. Můžu použít Durgol?
Odpověď: Můžete použít (pouze)
durgol® swiss espresso®, přestože obsahuje účinnou látku 15% kyselinu amidosulfonovou, pokud dodržíte postup pro odvápnění a výplach v návodu k použití přístroje. durgol® swiss espresso® se doporučuje pro všechny kvalitní přístroje na espreso, protože mimo účinné látky obsahuje další ochranné přísady (např. inhibitor koroze). durgol® swiss espresso® neobsahuje životní prostředí ohrožující dráždivou žíravinu ve vysoké koncentraci - typické pro běžné odvápňovače. durgol® swiss espresso® je díky svému složení označen jako speciální odvápňovač (nikoliv běžný) a proto se hodí i pro váš přístroj. Pro váš přístroj v tomto případě nepoužívejte jiný výrobek durgol® (ano, je jich více), pouze swiss espresso®. Další důležitou vlastností speciálního odvápňovače durgol® swiss espresso® je skutečnost, že téměř nepění - proto je odvápnění tenkých armatur jeho pomocí mnohem účinnější než pomocí běžných přípravků.

Otázka: Zvažuji pořízení espresso přístroje, u kterého píšou, že je "bez odvápnění okruhu přípravy kávy" a navíc má vodní filtr. Znamená to, že se nemusí odvápňovat?
Odpověď 1: Odvápňovat se musí všechny elektrospotřebiče pracující na principu ohřevu vody, tedy i tento kávovar/espresso přístroj. Zjednodušeně: automatické přístroje mají dva samostatné okruhy ohřevu a vedení vody - jeden pro ohřev vody a výdej páry (parní okruh) a druhý se spařovací jednotkou, kde se pod tlakem spařuje namletá káva (okruh přípravy kávy). Druhý okruh se spařovací jednotkou je často v tzv. termobloku, který udržuje konstantní teplotu varného cyklu, aby došlo k lepšímu spaření kávy a vaše espreso tak bylo připraveno rychle, mělo plné aroma a bohatou pěnu a mělo nízký obsah kofeinu a tříslovin. Prostě aby chutnalo dobře a nebolela vás hlava ani po pátém šálku (bolest hlavy = vedlejší efekt nadměrné intoxikace legálními drogami ;-). Tento druhý okruh se spařovací jednotkou v termobloku se neodvápňuje. Tam vznikající zavápnění je minimální díky pomalejšímu ochlazování stěn termobloku, jejich malé ploše a přítomnosti kávy v procesu vyluhování. Také je často z leštěného nerezu, na kterém se vodní kámen hůře zachycuje. Tento druhý okruh by se měl také čistit, ale jen od kávových nánosů (zbytky sedlin a oleje), obvykle speciálními čisticími tabletami nebo dřevěným či plastovým nástrojem pod teplou tekoucí vodou bez použití saponátu. Frekvence čištění není značná, obvykle se okruh přípravy kávy čistí po několika stech šálcích.
Parní okruh se odvápňovat musí. Pracovním cyklem je zde studená voda-horká voda-pára a zpět za běžného atmosférického tlaku a proto se při rychlém chladnutí vody na stěnách vnitřních armatur usazuje vodní kámen. Tento parní okruh se musí čistit častěji a to za pomocí odvápňovacího přípravku, nejlépe durgol® swiss espresso
®.
Odpověď 2: Nezapomínejte také na důležitou skutečnost, že voda je "přírodní a živá" (destilovanou určitě nepijete), a proto mimo lidskému tělu prospěšných prvků obsahuje i příměsi, kterých se ve veřejné vodárně zcela zbavit jednoduše nelze. Proto se používají filtry, které mohou snižovat obsah těžkých kovů a chlóru, i uhličitanovou tvrdost a tím přispívají k prodlužování intervalu potřeby odvápnit parní okruh. Přesto i ve filtrované vodě zůstává minimálně 25% běžného množství minerálů (pozor na zdravotní rizika dlouhodobého pití nízce mineralizované vody). Ve vodě jsou také přítomny mikroskopické vodní organismy, a to hlavně v nádržce na vodu, z veřejné vodovodní sítě. Proto je nezbytné v rozumných intervalech nádržku na vodu umýt a vyčistit. Jedním ze správných způsobů likvidace "přerostlé vodní havěti" je "propláchnout trubky", sanitace. A protože je durgol
® swiss espresso® založen na kyselině (amidosulfonové), je dostatečná mikrobiologická čistota nádržky na vodu po jeho použití zajištěna.


Zpět na seznam častých otázek.