cs sk

Odvápňování? Proč je to důležité?

Vápenaté usazeniny mohou ucpat jemné armatury vašeho kvalitního elektrospotřebiče. Také se podílejí na rozvoji rezivění a jiné únavě materiálů vnitřních částí vašeho přístroje. Oboje může přístroj poškodit.

Vápenaté usazeniny zhoršují přenos tepla. Vnitřně zavápněné přístroje pak už nefungují správně a mohou se dokonce přehřívat. Součásti přístroje zajišťující ohřev vody neodvádí teplo tak jak by měly a to zhoršuje kvalitu připravované kávy, třeba espresa. Pěna už není tak bohatá, chuť není jako poprvé. Kofein nahoře, třísloviny nahoře, kvalita dole.

A to není jediný důsledek. Nezanedbatelná je také skutečnost, že přístroje se zhoršeným přenosem tepla mají zvýšenou spotřebu elektrické energie a tím zbytečně zatěžují životní prostředí.

Aby vaše domácí elektrospotřebiče dlouho vydržely, je důležité je odvápňovat pravidelně a bez prodlení. Jakmile na vašem přístroji začne poblikávat signál „DECALCIFY“ nebo „ODVAPNIT“, nastal čas.

Co se může stát, když nebudete odvápňovat pravidelně a včas

Odvápnění kávovaru, odvápňování espresa nebo odvápňování varných konvic a jiných elektropřístrojů provádějte včas a vždy když je to zapotřebí.

Jak odvápňovat je uvedeno v sekci Návod k použití odvápňovače durgol® swiss espresso®.


Zpět na seznam častých otázek.